Ortodonti Tedavisi

Halk arasında “diş teli tedavisi” olarak da bilinen ortodonti tedavisi kısaca ; çenelerdeki uyumsuzluğu ve  dişlerdeki şekil bozukluğunu,  çapraşık görünümü gidermek amacıyla yapılır.

Diş telleri her yaşta kullanılabilir. Özellikle çocukluk döneminde tedaviye başlandığında daha kısa sürede, etkin sonuçlar almak mümkündür.

Diş yapısı genellikle doğuştan gelir. Ancak uzun süre biberon kullanma, parmak emme gibi eylemler sonucu dişlerde eğrilikler oluşabilir. Ortodonti tedavisi hem doğuştan gelen hem de sonradan oluşan şekil bozukluklarının tedavisinde en başarılı yöntemdir.

Tedavilerde gerek ağız içi gerekse ağız dışı aygıtlar kullanılmakta ve hastalar aylık periyotlarda görülmektedir.

Günümüzde kullanılan Invisalign teknolojisi sayesinde, yetişkinlerde estetik görünümü koruyarak tedavi yapmak da mümkün olmaktadır.

Ankara ortodonti tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Orto-dent Klinik ile iletişime geçebilir; dilediğiniz zaman randevu alabilirsiniz.

Ortodonti nedir?

Dişlerin, alt ve üst çenelerin ve yüz kemiklerinin birbiriyle olan ilişkilerini bireyin yaşı, büyüme ve gelişim durumunu gözönünde bulundurarak inceleyen, herhangi bir bozuk yapının (anomali) oluşmasını önlemeye çalışan, oluşmuş olan bozuklukları ise tespit ederek düzeltmeye çalışan diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.

Ortodontist kimdir?

Diş hekimliği Fakültesinden mezun olduktan sonra en az 4-5 yıl ortodonti eğitmi alan diş hekimlerine ‘Ortodontist’– ‘Ortodonti Uzmanı’  denir.

Ortodonti Tedavisi Nedir? Neden Yapılır?

Ortodonti tedavisi, dişlerdeki ve çenelerdedki yapısal bozuklukları gidermek ve daha estetik bir gülüş, fonksiyon ortaya çıkarmak için yapılan tedavilerdir. Erken dönemde olası bir anomalinin önlenmesi, ilerleyen dönemlerde ise oluşmuş olan anomalilerin düzeltilmesine yönelik tedaviler uygulanmaktadır.

Dişlerdeki eğrilik, çapraşık ve iç içe geçmiş görünüm genellikle çocukluk döneminde başlar. Yaş ilerledikçe de kişide estetik kaygılara neden olabilir. Gülüşümüz, yüz ifademizde oldukça etkili olduğu için bu eğriliğin giderilmesi tercih edilir. Bu noktada en etkili tedavi yöntemi ise diş telleridir.

Ortodontist ile ne zaman tanışılmalı?

Süt dişlerinin değişip yerine daimi dişlerin çıkmaya başladığı 7-8 yaşından itibaren, ortodontik muayene yapılarak, dişlerin sürmeleri, çenelerin birbiriyle olan ilişkileri kontrol edilmelidir.

Kimler Diş Teli Takabilir? Diş Teli Tedavisi Kaç Yaşında Yapılır?

Ortodontik tedaviye tüm yaş gruplarında başlanabilir. Yani diş şeklinden memnun olmayan herkes diş teli takabilir.

  • Dişlerinde şekil bozukluğu, çarpıklık olan herkese
  • Parmak emme, yalancı emzik ya da biberon kullanımına bağlı diş sorunlarında
  • Çenede darlık, ilerilik veya gerilik olduğunda
  • Dişlerin düzgün hizalanmaması durumunda
  • Dişlerin arasında boşluk olması durumunda diş telleri (ortodonti tedavisi) tercih edilebilir.

Ortodontik Tedaviler Nelerdir? Diş Teli Türleri Nelerdir?

Tedavilerde gerek ağız içi gerekse ağız dışı aygıtlar kullanılmaktadır. Ağız içinde hareketli aygıtlar kullanılabileceği gibi tedavilerin büyük bir çoğunluğunda sabit, dişler üzerine yapıştırılan aygıtlar kullanılmaktadır.

 

Ortodontik tedavileri; Şeffaf plaklarla  (Telsiz Ortodonti-INVİSALİGN), dişlerin görünmeyen iç yüzeylerinden  yapılan (lingual ortodontik tedavi) porselen diş braketi ve metal braketler olmak üzere dört grupta inceleyebiliriz.

Metal diş braketleri, paslanmaz çelik malzemeden üretilir. Diş teli tedavisinde, diş telini tutan “braket” adını verdiğimiz malzemeler kullanılır.Yaygın olarak kullanılan bir diş teli olmasına rağmen, özellikle yetişkinler, telin görünümünden rahatsız olabilmektedir.

Metal diş braketlerin görünümünden rahatsız olanlar için porselen diş braketi seçeneği de mevcuttur. Porselen diş braketi şeffaf, porselen braketler kullanılır. Bu nedenle diş teli daha az belli olur ve daha estetik bir görünüm elde edilir.

Telsiz Ortodonti Tedavisi Olur Mu?

Tel takmak uzun vadede oldukça estetik ve sağlıklı sonuçlar vermektedir. Ancak birçok yetişkin, diş tellerinin görünümü nedeniyle ortodonti tedavisini erteler. Günümüzde kullanılan şeffaf plaklarla ortodontik tedavi (Invisalign teknolojisi) sayesinde bu kaygı da ortadan kalkmaktadır. Telsiz ortodonti olarak da bilinen bu özel takılıp çıkarılabilen şeffaf aygıtlar , 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak yapılır. Hem görünmediği, kolay temizlenebilir olduğu  hem de ağız içi yaralarına neden olmadığı için oldukça avantajlı bir seçenektir.

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?                           

Ortodonti tedavisinde kesin bir süre belirtmek doğru olmayacaktır. Tedavi süresi hastanın yaşına, diş yapısına ve kullanılan tel türüne göre değişebilir. Genel olarak söyleyecek olursak; 6 – 24 ay içerisinde diş teli tedavisi sonlanmaktadır. Hastalarımızın büyük bir çoğunluğunda 1 yıl içerisinde diş telleri çıkarılabilmekte ve oldukça estetik sonuçlar alınmaktadır.

Diş Telleri Sadece Alt ya da Üst Çeneye Takılır Mı?

Çarpık dişlerin düzeltilmesinde genellikle her iki çeneye de uygulama yapılması tercih edilir. Çünkü tedavi sürecinde karşı çeneden kuvvet alınması önemlidir. Ancak bazı özel durumlarda doktorunuzun kararı, hastalarımızın özel istekleri doğrultusunda tek çeneye de uygulama yapılabilmektedir.

Diş Teli Kullananların Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?

  • Diş teli kullananların ağız bakımlarına çok özen göstermesi gerekir. Yemek artıklarının birikmemesi için dişler uygun yöntemlerle fırçalanmalıdır. Bu noktada ortodonti uzmanınız size gerekli bilgiyi verecektir.
  • Diş teli kullanımına başlandığında, ilk dönemde ağız içerisinde yaralar oluşabilir. Bu çoğunlukla ilk 1 hafta yaşanan bir sıkıntıdır. Sonrasında kişi, tellere alışacak ve nadiren yara sorunu yaşayacaktır. Bu nedenle ilk 1 hafta uygun krem ve ilaçlarla ağız içerisindeki yaraların bakımı yapılabilir.
  • Çok soğuk, çok sıcak ya da asitli içecekler diş tellerine zarar verebilir.
  • Gıdaların (hamburger fast-food v.b) kesinlikle ısırılarak yenilmemesi,bıçakla kesilerek veya koparılarak yenilmesi, sert (leblebi,çubuk kraker,erik kabuklu kuruyemişler v.b.) ve yapışkan (lokum,jelibon,çiklet v.b.) gıdaların yenilmemesi gerekmektedir.

Çekirdekli yiyeceklerin çekirdeklerinin çıkarılarak yenilmesi uygun olacaktır.(zeytin,kiraz v.b.)

Ankara Ortodonti Tedavisi Fiyatları

Ortodonti tedavisinde fiyatlar, kişinin diş yapısına ve tedavi planına göre değişebilir. Tercih edilen braket türü, tedavi süresi, hedeflenen sonuçlara göre fiyat belirlemek daha doğru olacaktır. Bu nedenle Ankara ortodonti fiyatlarını öğrenmek için kliniğimizle iletişime geçebilir; detaylı bilgi alabilirsiniz.